14.10.2012 г.






Ммммда, това не е сметаново – шоколадов сладолед, а сапун от био прясно мляко с какао и ванилия. Първоначално исках да използвам прясно мляко от домашна крава (купуваме си такова и както сигурно се досещате няма нищо общо с нискомаслените млечни продукти на пазара, да не казвам пък какво кисело мляко става от него…), но в последствие реших да е все пак сертифицирано за да не се налага евентуално да отговарям на излишни въпроси от сорта кой, къде, как и защо. Като цяло съм доволна от избора, доста наподобява вкуса, цвета и гъстотата на домашното, а едвам опазих необходимото количество за сапуна от малката ми дъщеричка.
Добавих какао не само заради цвета и ефекта swirl (въртя, завъртам), но и заради самите му качества. Ето извадка от това колко мощен антиоксидант е какаото.
Инките са смятали какаото за напитка на боговете – това означава и латинското име на какаото – Theobroma cacao, произлизаща от гръцките думи за theo (Бог) и broma (напитка). Благоприятните ефекти на какаото се дължат на растителните флавоноиди – голяма подгрупа от голямата група на полифенолите, специално епикатехин. Въздейсвие:

  • Разширява кръвоносните съдове по пътя на зависима от азотния оксид вазодилатация при здрави хора и при болни със сърдечно-съдови рискови фактори, включително диабет. Консумацията на богати на флавоноиди какаови напитки води до локално повишение на мозъчния кръвоток на сивото вещество в продължение на около 3 часа, наблюдавано чрез функционален магнитен резонанс.
  • Има силни антиоксидантни свойства. Какаовите флаваноли и процианидини забавят окислението на „лошия холестерол” (липопротеините с ниска плътност, които са отговорни за атеросклерозата – LDL) и понижават концентрацията на окисления холестерол в плазмата.
  • Потиска кръвосъсирващата система в продължение на няколко часа след приема му, подобно на аспирин.
  • Понижава артериалното налягане почти толкова ефективно, колкото и
    антихипертензивните медикаменти.
  • Подобрява инсулиновата чувствителност и функцията на бета-клетките на панкреаса чрез повишение на концентрацията на азотния оксид.

Толкова ако се хапва. В сапуна има и лек ексфолиращ ефект.
Добавих ванилена есенция за сладкиши, която почти не се усеща.
Що се касае маслата, реших да заменя животинската (свинска) мас с растителна мазнина (палмово олио), тъй като срещнах доста противоречиви мнения. Смятам да я заместя и в останалите видове сапуни. Останалите видове олио, които добавих са зехтин екстра върджин и рициново масло.
Този сапун е без добавени аромати (етерични масла) и оцветители, което го прави подходящ и за по-чувствителни хора.
Нямам търпение да минат 2-3 седмици докато се урегулира рН-то за да го изпробваме!
              

2 коментара:

  1. Анонимен10.05.14 г., 7:36

    Excellent items from you, man. I have remember your stuff previous to and you are just extremely excellent.

    I really like what you've obtained right here, really like what you are stating and the way in which during which you are saying
    it. You're making it entertaining and you still
    take care of to keep it sensible. I cant wait to
    read far more from you. This is actually a terrific website.


    Here is my blog post ... vintage womens shoes

    ОтговорИзтриване