Моите домашни сапуни

Сапуни с билки (или подправки?)

Тази година (август 2023) започнах да се подготвям за Коледа доста отрано, защото от опит знам, че по-късно нямам почти никакво свободно време. Освен това в градината все още има свежи билки или по-скоро подправки (все полезни растения :)) и те са чудесно обогатяване на домашните сапуни. Още повече че ги правят истински домашни сапуни като от едно време само дето свинската мас е заменена с растителни масла. Нямаше как да не снимам гледката в тенджерата преди да миксирам всичко. Просто обожавам…

Съдържание на основни осапунени масла с вода: палмовококосово масло, зехтин екстра върджин, билки от градината – розмарин, салвия (градински чай), риган
Сапун без палмово масло в 2 варианта

За ползването на палмово масло сигурно всеки сапунджия има собствено мнение. Такова имам и аз, но считам за излишно да го споделям. Всеки си преценява най-добре за себе си. Просто реших да пробвам някаква базисна рецепта, понеже срещнах различни менения за крайния резултат. Готовите сапуни тепърва ще се ползват, но това, което излезе от калъпа, ми хареса. Двете рецепти са почти същи, само в основата замених какаовото масло с масло от ший. Използвах и собствени инфузии на жълт кантарион и дафинов лист в слънчогледово масло. Не ги оставих да минат през „гел фаза“. За този с маслото от ший може би щеше да е добра опция, понеже при ваденето от формите остана по-мек на дъното и сапуните леко се деформираха. Сапуните с какаовото масло се получиха една идея по-твърди и много лесно се извадиха. Там пък се изисква повече бъркане на сместа преди излизване за да се избегне „фалшива следа“.  И да, продължавам да ползвам морска вода вместо дестилирана или водопроводна такава. Реших, че е добра идея да споделя тези рецепти в магазина ни. При желание точните пропорции и начинът на приготвяне ще намерите тук и тук.
Съдържание на основни осапунени масла с морска вода – вариант 1: кокосово масло, инфузия на дафинов лист в слънчогледово олио, масло от ший, рициново масло. Без добавени оцветители и аромати.
Съдържание на основни осапунени масла с морска вода – вариант 2: кокосово масло, инфузия на жълт кантарион в слънчогледово олио, какаово масло, рициново масло. Без добавени оцветители и аромати.
Сапуни с Роза Дамасцена - втори опит, сполучлив
След миналогодишния "розов" провал, да не казвам кошмар, тазгодишните "розови" сапун се получиха така, както исках. След сутришното обиране на дамасценския ни храст набързо забърках сапуни по базисната ми рецепта, като в маслата добавих розовите листенца и по-късно миксирах с разтвора на содата. Сапунената смес се промени в приятно жълто, въпреки бледорозовия цвят на дамасцената. Интересно ми е, дали ще остане такъв или с времето ще се промени. При всички случаи този път съм доволна от резултата. Исках прости (защото според мен в простота, не простотията :), е красотата) сапуни с качествени съставки и такива се получиха, без добавени аромати (ароматът на розите естествено, че не се усеща след осапунването) и оцветители. Нямам търпение да ги ползвам.
Съдържание на основни осапунени масла с морска вода: палмовококосово масло, розмариново масло (собствено производство), рициново масло, роза дамасцена
Подготовка за лято 2023 с козе мляко и освежаващи мента и евкалипт
Традиционно за летните горещини се подготвям с "охлаждащи" сапуни с етерични масла от мента и евкалипт. Тази година им добавих и малко лайм. Отдавна не бях правила с козе мляко, та реших този път да добавя за повече блаженство :). Бели, нежни, ароматни и освежаващи, отново в двойна доза да стигнат за цялото лято, което между другото си придава голяма важност и не и не да дойде. Хайдееее, Лято, заповядай при нас! 
Съдържание на основни осапунени масла с морска вода: палмовококосово масло, масло от пшеничен зародиш, козе мляко на прах, етерични масла от мента, евкалипт и лайм.
Започнах 2023 г. с активен въглен
Активният въглен ми е любима съставка в сапуните. Много добре почиства замърсена кожа, особено подходящ е за черни точки (комедони), но и не само. Не нужно да работите в замърсена среда или да сте пубертет с мазна кожа, може да се ползва от всеки. Приготвих си солидно количество от този тип сапуни, като използвах различни видове аромати без алергени. Снимах само няколко, особено ми харесаха сапунените "камъни", които без да искам се украсиха интересно със "сода аш-а" (soda ash).
Съдържание на основни осапунени масла с морска вода: палмовококосово масло, сусамово масло, активен въглен, различни аромати без алергени


Сапунено лято или щипка лято в сапуна

В тези сапуни исках да запася частица от лятото, която да ни зарежда и през студените месеци. Използвах морска вода, мой извлек на бял равнец и пресен градински чай от градината.
Съдържание на основни осапунени масла с морска вода: палмовококосово масло, рициново масло, бадемово масло, масло от бял равнец, градиснки чай - листа
Освежаващи сапуни за лято 2022

Вече традиционно подготвям за лятото тези освежаващи сапуни с мента и евкалипт. Душът с такъв сапун в летните жеги е чист благодат. Тази година реших да му придам и малко цвят (pot swirle).
Съдържание на основни осапунени масла: палмовококосово масло, етерчно масло от мента и евкалипт, минерални пигменти - ултрамарин, железен оксид
Класически "лавандулчета"

Съдържание на основни осапунени масла: палмовококосово масло, масло от пшеничен зародишетерчино масло от лавандула, сух цвят на лавандула от градината
Лавандулово омбре

Омбре техниката може да се прилага не само по стените,  но в оцветяването на сапуните. Пребоядисването на детската в омбре стени не ми се получи, както си я представях, затова реших да си докажа, че мога да се справя с това "омбре" в сапуните. Заключение: ако ще е омбре, то ще е сапуни, а не стени. В сапуните е много по-лесно. Е, и тук не се получи процеса изцяло гладко, защото реших да вложа сърца от безсулфатна база. Рязането на на следващия ден не беше лесно, някои и се деформираха или отрониха, но в крайна сметка се получиха много приятни "лавандулчета". Една част от сместта оцветих в тенджерата с pot swirle - от нея излязоха много приятни и безпроблемни :) сапуни.
Съдържание на основни осапунени масла: палмовококосово масло, бадемово масло, етерчино масло от лавандула, ултрамарин, мика (и малко лавандулов цвят за поръска).
Розови сапуни...или кошмарът на сапунджията

Вдъхновена от розобера в Казанлък по време на празника на розата (2022), прибирайки се вкъщи, установих, че и моята дамасцена най-после е решила да ме зарадва с обилен цъфтеж. След като направих розов сироп, реших да използвам наново нацъфтелия цвят в сапун. Този път подбрах по-различни масла за рецептата, като честно да си призная ме домързя да я проверя в клакулатора. Съвет: не го правете! Винаги си нахвърляйте рецептата в сапунен калкулатор, защото препотяването ще ви излезе скъпо. Подбрах да осапуня тези масла: кокосово, масло от жълт кантарион (моя инфузия), зехтин, слънчогледово олио, рициново масло, масло от шийаромат за сапун. В половината следа добавих глина бентонит, а към другата половина реших да добавя този цвят на Роза Дамасцена:


При бъркането на следата сместта ми се стори, че се "държи" странно, но пръво излях сапуна с бентонита, а после реших да се наслаждавам на розите. Вижте, колко красиво се получиха в тенджерата.


След този момент на сапунена наслада настъпи кошмарът на всеки сапунджия, който звучи от рода: "Ооо, нееее, това не биваше да се случва!" Привидно готовата следа започна да се отделя в т. нар. "фалшива следа" и колкото и да бърках, не искаше да се хомогенизира. В никакъв случай не исках да изхвърля толкова ценен материал. Единственият начин да спася сапуна дори и за сметка на приятната визия (от нежно жълтия цвят след разбиването на розовите цветчета, се получи един кафяв, досещате се на какво кафяв... :), беше бързо да го метна в крок пота за около 20-30 мин. Исках да запазя максимално много полезния състав от осапунването при ниски температури. В момента, в който видях, че сместта се хомогенизира, излях го във формите. Същото направих със сместта с бентонита. На този етап сапуните са все още меки и горките толкова грозни, че все още не съм се престрашила да ги снимам :))). Сигурно ще им отнеме цялото лято, докато се втвърдят напълно. Е, ще си ги използваме, когато станат. А случи ли ми се да подаря от тях, задължително ще трябва да с етикет, който да покаже чудесното съдържание, защото визията има обратен ефект. :))
... престраших се да снимам...
Сапуни с глини - червена илит и зелена монтморилонит

Съдържание на основни осапунени масла: палмовококосово масло, бадемово масло, глина - червена илит и/или зелена монтморилонит, аромат за сапун. Розите макар и да изглеждат бели, всъщност са със зелена глина (явно им дойде по-малко:)).


Сапун с луфа от градината

Тази годна (2021) успях съвсем на майтап да си отгледам за пръв път луфа. Естествено, че една част от нея вложих в сапуни, като исках да добавя и алое от саксията, но се отплеснах и го забравих :). За сега е във фирзера и чака следващото бъркане на сапуни. Така изглежда част от реколтата на луфа 


...a това са готовите сапуни с вградена луфа и забравено алое :))), но пък с нежен аромат на мед и мляко... Съдържание на основни осапунени масла: палмовококосово масло, зехтин; луфа, аромат за сапун "мед и мляко"

Направих още няколко, като добавих червена глина илит, която им придаде много нежен розов цвят. За съжаление обаче сапуните свършиха преди да се наканя да ги снимам :).
Сапун с активен въглен
Съдържание на основни осапунени масла: палмовококосово масло, зехтин; парченца от стари сапуни; активен въгленаромат за сапун
Сапуни с вградени сърца и ягода на прах
Съдържание на основни осапунени масла: палмовококосово масло, зехтин; сапунени сърца от база без SLS и SLES; ексфолиант - ягода на прах, каолин, аромат за сапун

Лято 2021 - темата е натурални ексфолианти
Съдържание на основни осапунени масла: палмовококосово масло, зехтин; различни видове ексфолиант (коноп, ягода, арония, кайсия, къпина, малина, грозодви семки), аромат за сапун ... когато миката в сапуна ти избледнее, но все още си остава супер качествен...

"Бетонени" сапуни
Съдържание на основни осапунени масла: палмовококосово масло, зехтин; активен въгглен, аромат за сапун 


Започваме 2021 с любов

Съдържание на основни осапунени масла: палмовококосово масло, зехтин; сърцата са от сапунена база без SLS и SLES; оцветени с мика, ягода на прах и титанов диоксид, аромат за сапун люляк

Сапун от кокосово мляко
Съдържание на основни осапунени масла: кокосово масло, зехтин, палмово; кокосово мляко, мика, ароматни масла кокос, ванилия


Сапуни "Лято'20"

Основното съдържание на масла в тези сапуни е едно и също, като готовата смес (следата) разделих на 3 части и добавих различни съставки. 
Съдържание на основни осапунени масла: палмовококосово масло, масло от пшеничен зародиш и...

... лавандула от градината + етерично масло от лаваднула
... каолин, глина Расул, какао на прах, аромати кокос, шоколад и ванилия (ухае на кекс:))))... козе мляко на прах, етерично масло от мента и евкалипт

Сапун "евкалиптово дърво" 2020


Съдържание: осапунени мазнини на палмовококосово масло, масло от гроздови семки, етерично масло от евкалипт, натурални и минерални пигменти - активен въглен, железен оксид - кафяв, жълт, червен, черен, куркума

Не знам дали евкалиптовото дърво така изглежда, но на мен ми се получи по този начин:
Сапуни с активен въглен 2020

Съдържание: осапунени мазнини на палмовококосово масло, масло от пшеничен зародишмасло от гроздови семки, аромат "Воден свят"активен въглен
Сапун с активен въглен и аромат "червен портокал и нар" 2020

Съдържание: пропуснала съм да го запиша - направих го набързо, защото искахме да пробваме новия аромат на "червен портокал и нар". Получи се много добре и много бързо свърши. Споделям само снимки :)Сапунени каманъни 2019 с козе мляко и коприна - невероятна комбинация ... с надникване в тенджерата преди изливането в калъпа

Съдържание: Морска вода, сапунени мазнини на палмовококосово, какаоворициново масло; козе мляко, копринаактивен въглен, мика, етерични масла от  - мента, евкалипт, мей чанг, каепут

Летен сапун с кафе и моркса вода 2019

Този сапун "захвърлих" като несполучлив опит, а всъщност като си почина 2-3 месеца се оказа доста приятен, със скраб ефект от кафето. Морската вода му придаде неочаквано хубава пяна и овлажняващи свойства, освен маслата естествено. Макар и на визия да не изглежда кой знае колко привлекателно, с удоволствие го използвах.

Съдържание: морска вода, осапунени мазнини на палмовококосово, маслиново (екстра върджин), рициново масло; кафе, ароматно масло кафе
Пролетни сапуни 2019 с или без Черноморска вода

Съдържание: Вода/морска вода, осапунени мазнини на палмово, кокосово, маслиново (екстра върджин), рициново масло; каолин, ароматно масло за сапуни (люляк, горски плод, момина сълза, алое), или етерични масла от сандалово дърво и кедър, мика, (минерални пигменти, активен въглен)
Сапун за "капсула на времето" от 2019 г... до поне 2119 г.
Направих тези сапуни за бъдещите поколения с надеждата, че след 100-150 години поне един от тях ще е оцелял в ръцете на моите правнуци :). Подбрах съставки, които са възможно "най-мои", стараейки се да подчертая силата на природата около нас. Сапуните са от масла с извлеци на билки от нашата градина, морска вода от близкия плаж и билки, събирани от двора на специални дни. Без добавени аромати и оцветители, обогатени с българска коприна, изцяло натурални и в голяма част "еко". В"капсулата" пъхнах и кратко послание, написано на ръка. Интересно ми е дали след време ще могат наследниците ми да го прочетат :))) И както се каза: "...ако е рекъл Господ," ще оцелеят.

Съдържание: Морска вода, осапунени мазнини - извлек на глухарче в слънчогледово олио, кокосово и палмово масло, зехтин екстра върджин, рициново масло, извлек на невен в кокосово масло; българска коприна, 3 вида сапуни с билки:  невен, лавандула, босилек


Сапунен камък

Съдържание: Вода, кокосово, бадемово, палмово, слънчогледово масло, сода каустик, масло от ший, каолин, активен въглен, мика, железен оксид, корен от ирис, розмаринов екстракт, етерично масло от мей чанг и ниаулиЧерноморски сапун

Съдържание: Кокосово масло, морска вода от Черно море, зехтин ЕВ, сода каустик, слънчогледово, невеново, рициново, инфузия с микс от противоартритни билки, липово масло, глина от Камчия, активен въглен, железен оксид (във формата на камък)

Коледен сапун 2018
Съдържание: осапунени мазнини – кокосово масло, слънчогледово, невен в зехтин екстра върджин (мацерация), био масло от карите, масло от гроздови семки; етер. масло от лавандула, минерални пигменти – титанов диоксид, каолин, жел. и хром. оксид, мика
Сапун с  глина бентонит

Съдържание: осапунени мазнини – кокосово масло, слънчогледово, невен в зехтин екстра върджин, био масло от карите, масло от гроздови семки; ароматно масло за сапуни без алергени, бентонит, минерални пигменти – ултрамарин, мика


Снежен сапун с коприна
Съдържание: осапунени мазнини – слънчогледово, кокосово масло, зехтин екстра върджин, стеаринова киселина, рициново масло; ароматно масло за сапуни, коприна, минерални пигменти – титанов диоксид, ултрамаринСапун горски плод

Съдържание: осапунени мазнини – палмово, бадемово, кокосово масло, масло от пшеничен зародиш, масло от гроздови семки, рициново масло, бабасу, ароматно масло за сапуни „горски плод“, минерални пигменти – железен оксид, микаСапун с масло от жълт кантарион

Съдържание: Вода, масло от жълт кантарион, кокосово маслопалмово масло, сода каустик, зехтин екстра върджин, слънч. олио, каолин (бяла козметична глина), минерални пигменти - мика, железен оксид, ароматно масло без алергени "ванилия"

Съдържание: Вода, масло от жълт кантарион, кокосово маслопалмово масло, сода каустик, зехтин екстра върджин, слънч. олио, етерично масло от лавандулакаолин (бяла козметична глина), минерални пигменти - ултрамарин - лилавсинСапун с лавандула и орехово масло   

Подходящ е за всеки тип кожа. Ореховото масло е природен дар за здраве и красота! Богато е на витамин А и Е, съдържа есенциални мастни киселини.
Етеричното масло от лавандула действа: антисептично, подхранващо и стимулиращо регенерацията на клетките, изпотяващо, дезодориращо, спазмалитично, успокояващо, имуностимулиращо, антиритмично, отхрачващо, диуретично, стимулиращо менструации.


Съдържание:  орехово масло, зехтин, слънчогледово олио, палмово олио, рициново масло, вода, NaOH, етерично масло лавандула, лавандула. 
Тегло: около 80 гр.

НОВА РЕЦЕПТА: Кокосово масло, вода, зехтин ЕВ, NaOH, масло от ший, бадемово масло, етерично масло от лавандула, лавандула на цвят.

ДРУГА РЕЦЕПТА (hanger swirl): Вода, кокосово маслобадемово маслопалмово масло, шарлан, NaOH, масло от ший, етерично масло от лавандула, корен от ириститанов диоксид, минерален пигмент ултрамарин - лилав, син, розов.

РЕЦЕПТА 4: кокосово масло, вода, палмово масло, сода каустик, шарлан, зехтин екстра върджин, масло от пшеничен зародишсинапено маслорициново маслоетерично масло от лавандуларозмаринов екстракткорен от ирис на прахцинков оксид, мика.РЕЦЕПТА 5 - със спирулина: Вода, кокосово маслобадемово маслопалмово масло, шарлан, NaOH, масло от шийетерично масло от лавандулакорен от ирисцинков оксид, спирулина, минерален пигмент ултрамарин - виолетов, син.
Лавандулова капка

Съдържание: Вода, кокосово масло, бадемово масло, палмов стеарин, шарлан, масло от ший, етерично масло от лавандула, корен от ирис на прах, титанов диоксид, минерален пигмент - ултрамарин виолетов, син.

Сапун с мароканска глина Расул - за коса и тяло

Добивана от дълбините на Атласките планини в Мароко, глината Ghassoul (днес позната повече като Rhassoul) произхожда като име от арабски език (ghassala) и означава „да се измиеш”.
Расул се отличава от другите заради уникалния си състав. Тя е глина – смектит, вид минерал, който извлича всички мазнини, токсини, нечистотии и излишъци от тялото и хормоналната система. Единствено смектитът едновременно абсорбира и адсорбира – може едновременно да извлича ненужното и да снабдява с полезното. А специално глината Расул доставя на тялото богат коктейл от минерали, които не му достигат или дори не може да си произведе. Точно тази ре-минерализация прави глината толкова ценна и уникална.

Глината Расул има по-високо съдържание на силициев двуокис, магнезий, калий, калций и други минерали в сравнение с другите глини. Тези минерали я правят силно детоксикираща, тъй като те на практика изместват натрупаните в кожата токсични вещества. Ето защо Расулът не само отстранява замърсяванията от кожата, но и ги замества с подхранващи минерали. Освен това високото ниво на йонообмен в глината я прави идеална за тонизиране и обогатяване на кожата.
Използвана като грижа за косата, глината Расул увеличава обема и придава блясък без остатъчна мазнина по косата и скалпа. При продължителна употреба като измиващо средство за мазната коса, може да намали необходимостта от често миене и да бъде много ефективна в борбата с пърхота. Тъй като има способността да абсорбира излишния себум и да коригира лъскавината, глината от Расул е много ефективна при мазна кожа и такава с несъвършенства – черни и бели точки, идеална за почистване и лечение на акнетична кожа.


 Съдържание: Кокосово масло, вода, шарлан, NaOH, масло от ший, масло от пшеничен зародиш, глина Расул (ще намерите тук), ароматно масло без алергени: "Горска ваканция" или "G. P. Gee man" - за мъже


Този сапун е много предпочитан от господата с къса коса. Имам отзиви, че дори е изчистил дългогодишен пърхот, против който са били изпробвани какви ли не средства за премахване.


Същият сапун направих, само че вместо мароканска глина Расул използвах бентонит - глина от вулканична пепел, също е много добър.

Сапун "Дъга"

Игра с минерални пигменти и чудесен аромат на мей чанг...

Съдържание: Вода, кокосово масло, зехтин, масло  от пшеничен зародишпалмово масло, NaOH, рициново масломасло от ший, етерично масло от мей чангкорен от ирис, минерални пигменти: ултрамарин - лилавсинхромов оксид - зелен, железен оксид - жълт, червен, червен пигмент, титанов диоксид


...или съшият с неонови оцветителиСапун с мей чанг
Съдържание: Вода, кокосово маслопалмово масло, шарлан, сода каустик, масло от пшеничен зародишрициново маслорозмаринов екстракткорен от ирис на прахцинков оксид, минерални пигменти: миканеонов.Сапун със синапено масло и какао
Съдържание: Вода, кокосово маслопалмово масло, шарлан, сода каустик, масло от пшеничен зародишсинапено маслорициново маслорозмаринов екстракткорен от ирис на прах, какао на прахСапун с активен въглен и  (за мъже):
Съдържание: Вода, кокосово маслобадемово маслопалмово масло, шарлан, NaOH, масло от ший, ароматно масло без алергени, активен въглен, мароканска глина Расул.
Свеж сапун с коприна

Траен сапун, обогатен с коприна и свеж аромат - само естетсвени съставки
Съдържание: Кокосово масло, вода, бадемово масло, вода, масло от ший, рициново масло, етерични масла: мента и евкалипт, копринамика"Масажен" сапун с бобчета мунг и спирулина

От много време се канех да направя подобен сапун. Много интересно ми беше какъв ще е ефектът на бобчетата мунг. Наистина е доста приятен, масажиращ, доволна съм от резултата. Направих и няколко без бобчета мунг, оцветени само със спирулина.

Спирулината съдържа най-важните хранителни вещества. Тя е един от най-богатите източници на протеин измежду всички натурални храни. Спирулината е супер храна. Това синьо-зелено водорасло е богато на органични съставки, които добре подхранват кожата също така и отвън. Съдържа витамин B12, F, Бета каротин, желязо Може да се използва в почистващи препарати за лице, тонери, подмладяващи маски за лице и овлажнители.

Маслото от черешови ядки съдържа витамин A и естествени токофероли. Полезно е в масла за баня, попива много добре и е подходящо за ароматерапия. Има подобни свойства като маслото от сладък бадем и маслото от кайсиеви костилки (така наречените кожни масла), може да се използва по подобен начин като стабилизираща и омекотяваща съставка за сапуни.

Съдържание: Вода, палмово масло, кокосово масло, масло от черешови костилки, зехтин екстра върджин, сода каустик, бобчета мунг, спирулина на прах, (ароматно масло без алергени "Океан")Сапун с масло от нийм

Маслото от нийм е изключително! Макар и със своя тежък и не много приятен аромат придава на сапуна отлични лечебни свойства. Отлично е за суха кожа, страдаша от атопичен дерматит, екзема, псориазис и под. Използва се и като натурален репелент и инсектицид.

Съдържание: осапунени масла на: палмово масло, зехтин екстра върджин, кокосово масло, шарлан, масло от пшеничен зародиш, масло от нийм.
Без оцветители и аромати (ароматът е на маслото от нийм).Бирен сапун 
По поръчка на българска микропивоварна на жива бира изработих ето този бирен сапун:


 Съдържание: Вода, палмов стеарин, масло от пшеничен зародиш, кокосово масло, сода каустик

Сапун с бадемово масло 
Съдържание: Вода, палмово масло, кокосово масло, зехтин, сода каустик, бадемово масло, етерично масло от мей чанг (обожавам го!), титанов диоксид, оцветител за сапун - червен, козметичен глитер - розов, розови венчелистчета.

Подходящ за всеки тип кожа.Сапун с годжи бери

Съдържание: Палмово масло, вода, сода каустик, зехтин, екстракт от годжи бери, рициново масло, масло от ший (шеа, карите), годжи бери, (титанов диоксид).
Подходящ за нормална, суха кожа.

За какво е полезен екстрактът от годжи бери?

Годжи бери (Лиций) е азиатско растение от сем. Solonacea. Концентратът от годжи бери извлечен в каприло-капринов триглицерид. Той е изключително богат на витамини. Въздейства за изглаждане текстурата на кожата и я предпазва от външни въздействия като вредните ултравиолетови лъчи. Годжи бери съдържа над 18 различни аминокиселини и витамини като например A, B1, B2, B6, C и E, съдържа повече бета каротин от морковите и е може би един от най-добрите източници на витамин C.
Нашата смес съдържа много полезни минерали - желязо, калций, мед, цинк, селен, фосфор и германий.
Запазва влагата в кожата, като я прави мека, гладка и млада. Екстрактът от годжи бери може да бъде включен във всеки козметичен продукт: кремове, емулсии, гелове, подобни на алое вера, гелове за очи, лосиони, почистващи маски, ексфолианти и овлажнители. Интегрира се отлично във всички формули, съдържащи вода кремове, млека, гелове, лосиони, също така и в масла.Сапун с масло от вечерна иглика и пшеничен зародиш

Съдържание: Вода, палмов стеарин, кокосово масло, зехтин, сода каустик, масло от пшеничен зародиш, масло от вечерна иглика.
Подходящ за много суха кожа, склонна към атопичен дерматит. Без аромати, оцветители.

Маслото от вечерна иглика (Oenothera biennis) е един от най-добрите източници на гама- линоленова киселина (GLA ), една от основните омега -6 мастни киселини с противовъзпалителни свойства, както и играе ключова роля в поддържането на хормоналния баланс и здравата кожа.
Растението е известно още с имената: Нощна свещ, Вечерна роза, Върболика, Нахткерце, Вечерна иглика, Папулка, Лапулка.
Маслото от вечерна иглика е богато на витамин E, може да се използва в препарати за подпомагане на чувствителната кожа или за хидратация на сухата кожа.
Препоръчва се за хора, страдащи от атопичен дерматит.

Масло от пшеничен зародиш
Това богато на хранителни вещества масло е пълно с витамин Е. Също така съдържа незаменими мастни киселини, лецитин, фитостероли и октакозанол.
Антиоксидантните свойства на маслото от пшеничен зародиш го правят популярна съставка за продукти за зряла кожа. Също така има високо съдържание на витамин А и витамин D, и е богато на протеини и лецитин.  

Сапун - словашко знаме 

Своите приятели от Словакия реших да зарадвам със сапун в цветовете на тяхното знаме. И все пак да подчертая българо - словашката дружба, реших ароматът да е български - лавандула от местен производител.

Съдържание: Кокосово масло, масло от ший (карите), слънчогледово олио, вода, сода каустик, етер. масло от лавандула, титанов диоксид, син фталоцианин, червен пигмент. (Пигментите са минерлни).
Сапунен кекс 

Съдържание: Вода, слънчогледово олио, кокосово масло, палмов стеарин, зехтин, сода каустик, рициново масло, бадемово масло, ароматно масло Ginger Apple, канела, титанов диоксид, оцветител за сапун - червен.


Друг Коледен сапун - с минерални пигменти

Съдържание: Вода, кокосово масло, палмово масло, зехтин ЕВ, сода каустик, слънчогледово олио, бадемово масло, ароматно масло без алергени - "джинджифилова курабийка", минерални пигменти: хромов оксид - зелен, мика - червена, титанов диоксидСапун с коприна, козе мляко и мед

Козето мляко е богато на коензим Q10, ценни аминокиселини и протеини, съдържа повече от 70 ненаситени мастни киселини, витамини А, В, С, Е, Р, микроелементи (калий, магнезий, цинк, калций, натрий), лактоферменти. Измиване на кожата на лицето с помощта на козе мляко е рецепта за красота на самата Клеопатра!

Козето мляко намалява възпалението на кожата благодарение на неговото съдържание на мастни молекули. Кремът, съдържащ се в козето мляко е овлажнител, успокоява сухата и увредена кожа, притежава противовъзпалително действие.

Сапунът от козе мляко забавя признаците на стареене на кожата, поради високото си съдържание на алфа-хидрокси киселини като млечна киселина. Алфа-хидрокси киселините разграждат свързаните мъртви клетки на кожата, премахват мъртвите клетки от повърхността на кожата и оставят след себе си нови клетки на повърхността, която изглежда по-гладка и по-млада.

Връзка към публикацията: Топ пет причини да използваме сапун от козе мляко | Био Поглед
Сапунът от козе мляко забавя признаците на стареене на кожата, поради високото си съдържание на алфа-хидрокси киселини като млечна киселина. Алфа-хидрокси киселините разграждат свързаните мъртви клетки на кожата, премахват мъртвите клетки от повърхността на кожата и оставят след себе си нови клетки на повърхността, която изглежда по-гладка и по-млада.

Връзка към публикацията: Топ пет причини да използваме сапун от козе мляко | Био Поглед
Фибрите от коприната от индийска буба създават копринено усещане на луксозен сапун.
Чудесен! Подходящ за суха кожа.

Съдържание: осапунен масла: кокосово масло (можете да намерите тук) шарлан, зехтин ЕВ, какаово масло (можете да намерите тук); козе мляко на прах (можете да намерите тук), коприна (можете да намерите тук), мед (изцяло натурален, без "добавки")
Тегло: около 80 гр.
Сапун "Зимен бриз"

Със зимен полъх и аромат без алергени, минерални пигменти с каолин и коприна.
Съдържание: Кокосово масло, вода, бадемово масло, сода каустик, органично масло от шийрициново масло, ароматно масло без алергени "Зимен бриз", копринакаолин (бяла козметична глина), минерални пигменти - микаултрамарин син, козметичен глитер.
Коледен кръгъл - аромат джинджифилова курабийка

Съдържание: Кокосово масло, вода, бадемово масло, сода каустик, органично масло от шийрициново масло, ароматно масло без алергени "Джинджифилова курабийка", копринакаолин (бяла козметична глина), мика (минерален пигмент).
Сапун за него със шеа

Съдържание: Вода, кокосово масло, зехтин, слънчогледово масло, сода каустик, масло шеа, рициново масло, цинков оксид (или титанов диоксид), оцветител за сапун - черен, ароматно масло тютюн и ванилия (tabacco&vanilla) без алергени.И с малко поизменена рецепта със съдържание на:
вода, шарлан, кокосово масло, зехтин, масло от ший (карите), рициново масло, аром. масло без алергени „Дънер”, натурални оцветители: титанов диоксид, червена мика, железен оксид-черенСапун с био шипково масло и етерично масло от мей чанг - с 39,3% био сертифицирани масла

Шипковото масло съдържа витамин A - естествен антиоксидант, високи количества на омега 3 и омега 6 мастни киселини. Отлично за зряла или чувствителна кожа. Особено добро приложение има върху мазна кожа, чувствителна кожа, проблемна кожа и кожа с разширени пори.
Мей Чанг е прекрасно, лимонено масло. Понякога се използва за допълване в комбинация с лимонова трева. Подходящо е за мазна кожа (използва в малки дози, както и добре разреден). Поради стягащият си ефект се използва в маски и кремове за лице (отново в малки дози) при настинка или грип, загряващо при мускулни болки.

Съдържание: Слънчогледово олио, зехтин ЕВ, био палмово масло, кокосово масло (можете да намерите тук), био рициново масло, био шипково масло, вода, сода каустик, червена мика - блестяща пудра (можете да намерите тук), етерично масло от мей чанг (можете да намерите тук)
Тегло: около 80 гр.Поизменена рецепта оцветяване с минерални пигменти с ефект "pot swirle"
Съдържание: Шарлан, зехтин ЕВ, палмов стеарин, кокосово масло (можете да намерите тук), био шипково масло, вода, сода каустик, етерично масло от мей чанг (можете да намерите тук), оцветители: титанов диоксид, хромов оксид - зелен, виолетов утрамарин

Сапун с бадемово и ленено масло 

Подходящ е за всеки тип кожа.

Бадемовото масло е класическо кожно масло - то прониква много добре и е подходящо за всеки тип кожа и за всяка възраст. Неговият мастен състав е най - близък до човешкия и поради доброто му въздействие е наричан още "кожно масло". Бързо попива, успокоява , омекотява и заглажда кожата. Не случайно се използва като масажно масло за бебета и деца.
ЛЕНЕНО МАСЛО - От древни времена е познато като лечебна билка. Есенциалните мастни киселини в лененото масло са до голяма степен отговорни за неговите лечебни свойства върху кожата.
Съдържание: Бадемово масло, масло от ленено семе, зехтин, палмово олио, рициново масло, вода, NaOH, хранителна боя, етерични масла: мандарина, иланг-иланг, бергамот  
Тегло: около 80 гр.
Сапун с масло от пшеничен зародиш  


Подходящ е за суха кожа. Масло от пшеничен зародиш - едно от най-тлъстите масла, най-добре въздейства върху сухите кожи. Съдържа витамин Е, лецитин, метионин, минелани микроелементи и др. Зародишният лецитин в комбинация с витамин Е предпазва клетките от токсичните свободни радикали, които ускоряват стареенето. Повишават се еластичността и гъвкавостта на кожата и косата.Маслото може да се използва както за много сухи, така и за мазни кожи и коси.

  Съдържание: Масло от пшеничен зародиш, зехтин, слънчогледово олио, палмово олио, рициново масло, пшеничен зародиш, тоалетни трици, вода, NaOH, етерични масла: кедър, салвия, бергамот
Тегло: около 80 гр.

Сапун с масло от пшеничен зародиш 2

Подходящ е за суха кожа. Масло от пшеничен зародиш - едно от най-тлъстите масла, най-добре въздейства върху сухите кожи. Съдържа витамин Е, лецитин, метионин, минелани микроелементи и др. Зародишният лецитин в комбинация с витамин Е предпазва клетките от токсичните свободни радикали, които ускоряват стареенето. Повишават се еластичността и гъвкавостта на кожата и косата.Маслото може да се използва както за много сухи, така и за мазни кожи и коси.                                                                                                                                    

Съдържание: Масло от пшеничен зародиш, зехтин, слънчогледово олио, палмово олио, рициново масло, пшеничен зародиш, вода, NaOH, етерично масло от бензоин смола.

Сапун с масло от пшеничен зародиш 3


Съдържание: Масло от пшеничен зародиш, зехтин екстра върджин, шарлан, палмово маслорициново масло, пшеничен зародиш, вода, NaOH, етерично масло от жасмин и етерично масло от лавандула.
Сапун с масло от гроздови семки и сусамово масло  

Подходящ е за мазна кожа. Масло от гроздови семки - съдържа най-силния естествен антиоксидант. Има способността да регулира омазняването. Стяга, но не затваря порите.

Сусамово масло - богато е на ненаситени мастни киселини и витамин Е, минералите Калций, Калий, Магнезий и фосфор. Съдържа антиоксиданти, които забавят стареенето на клетките
Съдържание: Масло от гроздови семки, сусамово масло, зехтин, слънчогледово олио, палмово олио, рициново масло, хранителна боя, вода, NaOH, етерични масла: чаено дърво, иланг-иланг, бергамот
Тегло: около 80 гр.
Антицелулитен сапун

Защо кафето помага срещу целулит? Специалистите, проучили този метод, отбелязват, че кофеинът стимулира обмена на веществата в тъканите, а скраб-ефектът прави кожата по-стегната, нежна и гладка.

Етерично масло от хвойна - намалява целулита, като подобрява кръвообращението, намалява отоците, помага за изгарянето на мазнините, елиминира токсините и подобрява състоянието на кожата.

Съдържание: Кафе, палмов стеарин, зехтин, слънчогледово олио, масло от пшеничен зародиш, рициново масло, вода, NaOH, царевично брашно, етерично масло хвойна
Тегло: около 90 гр.

                                                                                                                                            
 

93% зехтинов сапун с екстракт от лайка

Подходящ за всеки тип кожа, особено за бебета, малки деца и чувствителни хора.

Хипократ съветвал хората да използват зехтина за лична хигиена. Гърците измислили и първия сапун, смесвайки талк, пепел и няколко капки от жълтото злато. Арабите усъвършенствали технологията, като сварили зехтин и пепел във вода, а през XI век в Марсилия, Генуа и Венеция започнали да произвеждат истински течен сапун; твърдият сапун бил измислен едва през XVIII век. И досега хубавият сапун се прави със зехтин. Хипократ, Гален, Плиний и други древни лечители отбелязват необикновените целебни свойства на зехтина, като го наричат вълшебен. 
Съдържание: Зехтин, рициново масло, отвара от лайка, NaOH, лайка
Тегло: около 70 гр.
                                                                                                                                                 
Сапун с масло от кайсиеви костилки 


Подходящ за всеки тип кожа. 
Масло от кайсиеви костилки - близко е по състав и действие с бадемовото масло. Съдържа малко повече вит. F и действа овлажняващо и регенериращо на кожата. Кайсиевото масло е подходящо за суха и застаряваща кожа - има подчертано добър ефект против бръчки! Използва се в качествената противобръчкова козметика. Макар че не е стандартизирано във фармакопеите, използва се в някои лекарствени форми, дори и за инжектиране. Маслото може да се използва като масажно масло за бебета и малки деца.
Съдържание: Зехтин, палмово олио, кайсиево масло, рициново масло, вода, NaOH, хранителна боя, етерични масла: мандарина, иланг-иланг
Тегло: около 80 гр.

                                                                                                                                                

Сапун с невен, смрадлика и пчелен восък

Сапунът съдържа невеново масло, отвара от невен и смрадлика и пчелен восък. Има лечебен характер -  противовъзпалително и успокоително действие. Използва се външно, за лечение на промени по кожата като акне, сухи екземи, дермати, предпазва и се грижи за сухата, чувствителна кожа на лицето и ръцете.
Не съдържа аромати и оцветители.
Съдържание: Палмов стеарин, зехтин, слънчогледово олио, пчелен восък, невеново масло, отвара от невен и смрадлика, NaOH, сух невен и смрадлика
Тегло: около 100 гр.

                                                                                                                                             
Сапун от прясно мляко с какао и ванилия

Всички сме чували за пословичната вана на Клеопатра, с която царицата на Египет поддържала кожата си.  Успехът на разкрасителната процедура се дължи на добавеното във ваната мляко и полезните за кожата вещества, които съдържа.
Млечната киселина в млякото е алфа-хидрокси киселина, която е известна с благоприятният си ефект при подмладяване на кожата.  Тя хидратира и подхранва, намалява бръчките, ексфолира мъртвите клетки и същевременно насърчава растежа на нови. Неслучайно алфа-хидрокси киселината е добре позната в козметичната индустрия и намира приложения в не малко продукти.

Инките са смятали какаото за напитка на боговете – това означава и латинското име на какаото – Theobroma cacao, произлизаща от гръцките думи за theo (Бог) и broma (напитка). Благоприятните ефекти на какаото се дължат на растителните флавоноиди – голяма подгрупа от голямата група на полифенолите, специално епикатехин


Използваното какао е със сертификат за БИО КАКАО от Био магазин Семенце.


Съдържание: Какаово масло, зехтин, палмово олио, рициновомасло, прясно  мляко, био какао,  NaOH
Тегло: около 90 гр.
НаличенКоледна сапунена меденка 

Подходящ е за всеки тип кожа. Масло от карите – използва се в елитната дневна козметика. Важна съставка е в медицинските средства за лечение на изгаряния. Маслото попива много добре в кожата, без да оставя повърхностно омазняване. Създава върху кожата тънък защитен слой и усещане за сухота, топи се при температурата на човешкото тяло. Втрива се в кожата без масаж и е подходящо за употреба вместо дневен крем.
Комбинацията на канела, карамфил и портокал със своите лечебни свойства не само че създава аромат на меденки, но и предразполага към успокояваща и релаксираща атмосфера, отличен афродизиак.   
Съдържание:  зехтин, палмов стеарин, слънчогледово олио, рициново масло, масло от карите, вода, NaOH, канела, хранителна боя, етерични масла: канела, карамфил, портокал
Тегло: около 80 гр.

Кокосов сапун за пране

Съдържание: Кокосово масло, вода, сода каустик

Сапун с розови венчелистчета и пъпки


 
Съдържание: палмово масло, слънчогледово масло, зехтин, рициново масло, бадемово масло, етерично масло роза, сухи венчелистчета и пъпки, вода, сода каустик
                                                                                                                                                


Сапун с лайка


 
Съдържание: палмово масло, слънчогледово олио, зехтин, рициново масло, бадемово масло, хранителна боя - бета каротен, сухи цветя лайка, вода, сода каустик
Сапун с лавандула

 
Съдържание: палмово масло, слънчогледово олио, зехтин, рициново масло, бадемово масло, етерично масло лавандула, лавандула - цвят, вода, сода каустик


13 коментара:

 1. Голям фен съм на тези сапунченца обаче аз...затова мили хора не се чудете, а купувайте купувайте в захлас :DDD . Няма да съжелявате нито за час,защото това ще бъде най-големият късмет за вас -;)))

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен12.02.13 г., 11:26

  Здравейте! От къде мога, да си купя или да поръчам, такива съкровища? Благодаря Ви!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте! Благодаря за "съкровищата"! За повече информация пишете на mimka33@gmail.com.

   Изтриване
 3. Днес получих поръчката си от няколко от тези прекрасни сапуни. Изключително доволна съм от качеството и цената! Много благодаря Меги! Успехи :)

  ОтговорИзтриване
 4. Изглеждат много симпатични :)
  Хубаво е човек да ползва даровете на природата. Желая ти успех, Меги! :)

  ОтговорИзтриване
 5. Анонимен23.06.16 г., 17:08

  Здравейте,

  Много ми харесват творенията Ви, като проиведения на изкуството са. Едниственото, което ме притеснява, е употребата на палмово олио и др. палмови продукти, заради екологичния им ефект. Споделям това съвсем добронамерено и с радост бих опитала от тези продукти, които не съдържат подобни съставки.

  ОтговорИзтриване
 6. Здравейте! Благодаря за милите думи! Тук публикувам всички сапуни, които съм правила - от самото начало, когато ползвах подръчни материали до сега - вече с малко повече опит :), но далеч незнаейки всичко. За палмовото масло - мое лично мнение е, че с всичката информация по медии и др. голяма част от хората са предубедени. За хранително-вкусовата промишленост няма да изразявам мнение, но специално за сапуните - палмовото, палмоядреното, кокосовото масло (все палмови масла) са отлични съставки, поради съдържанието им на мастни киселини, които придават твърдост, пяна и устойчивост на сапуна. Специално палмовото масло съдържа и вит. А и Е, коензими Q, които имат силен антиоксидантен ефект. А що се касае екологичните последствия, ако имате предвид изсичането на горите - звучи ми доста лицемерно предвид факта, че всеки от нас има кола, в ежедневието си ползва куп петролни продукти (за някои от тях дори и не знаем, че са петролен продукт) и др. подобни примери, които замърсяват околната среда. С това не искам да кажа, че е съм съгласна и че е редно, но в крайна сметка всички го правим в този свят, в който живеем. Ако мислим за природата и за околната среда, според мен трябва да започнем от самите себе си и своето гнезденце - тук да ни е чисто... и така все повече и повече хора... :)

  ОтговорИзтриване
 7. Прегледах различните сапуни, но искам да знам пропорции и начин на приготвяне!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте! Публикуваните сапуни тук са мои авторски рецепти, които по различни причини не споделям. Тук можете да намерите свободни рецепти, както и начин на приготвяне: https://domashensapun.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8

   Изтриване
 8. Добър вечер, понеже на страницата на домашен сапун не може да се пише коментар затова ще попитам тук. За сапунът за бръснене какъв е процентът на неосапунените мазнини и също процента вода който сте използвали при изчислението?

  ОтговорИзтриване
 9. Здравейте, Мая! Сапунът за бръснене правя по тази рецепта, като добавям етер. масла мента и евкалипт: https://domashensapun.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/item/75-%D1%81%D0%B0%D0%BF%D1%83%D0%BD-%D0%B1%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5
  Успех!

  ОтговорИзтриване