8.10.2012 г.

Дългата зима и най-вече идеята за така наречения по-здравословен начин на живот ме доведе до производство на домашни сапуни. Повече от половин година се къпем аз и цялото ми семейство с тях. Правя ги от изцяло натурални съставки, освен содата, без която няма как да станат.

На запад производството на домашни сапуни е доста развито. Има магазини, които продават не само домашно произведени сапуни, но и всички нужни пособия, продукти, книги и.т.н. У нас все още преобладава асоциацията за смрадливия домашен сапун на баба, направен от свинска мас. Като започнах да ровя из мрежата, в българските сайтове намирах именно такъв. Затова се обърнах към чуждоезичните. Веднага ми допадна блога на една словачка, която е запленена от производството на домашни сапуни и домашна козметика. Разработила е отличен блог с рецепти и обяснения за изработката на сапуни от а до я.

Оказва се, че възможностите са безброй много. Макар и българския пазар да е ограничен в предлагането на някои масла или по-скоро недоразвит до такава степен, че цените на „по-екзотичните” масла да са по-достъпни до повечето хора, все пак изборът е доста голям. 
Модата за „био” и „еко” напълни щандовете с какви ли не „натурални” продукти произведени в Китай. Нищо лично, за всеки влак си има пътници, но тъй като мен интересуват именно ръчно изработените сапуни, направих си труда да прочета етикетите на масово предлаганите, дори и на доста известната марка (да не правя излишна реклама) и разбрах, че нищо не разбирам от названията на изброените там съставки. И така реших - моите сапуни ще са от понятни за всеки и от изцяло натурални съставки, освен содата и евентуално боята за яйца или хранителната боя (има възможност и за естествено оцветяване, но за сега не съм стигнала до там). Също така и аромата ще постигам само от предлаганите  на пазара етерични масла. По този начин и не мога да направя сапуни с на много хора харесваните сладки миризми (изкуствено произведени) – зелена ябълка, горски плодове, алое и др. Но както вече казах, ние не сме пътниците за този влак.

С две думи да обясня - има два метода за изработка на домашен сапун:
-          студен метод – за изработка на класически твърд сапун (който правя)
-          топъл метод – за изработка на твърд, течен и прозрачен/глицеринов сапун
Основните съставки са мазнина (олиа и масла) и разтвор от вода (или мляко) с натриева основа (натриев хидроксид или сода каустик). Допълнителните съставки са въпрос на въображение.

След няколкото опита, които правих по-скоро от любопитство, реших да се заема по-сериозно и разработих 4 рецепти, които можете да видите тук: Моите сапуни. На път са следващите.

До сапунене!

4 коментара: